25 april 2025
Mental miljöträning vs. vanlig miljöträning
En fråga vi ofta får är "Vad är skillnaden mellan vanlig miljöträning och mental miljöträning?"
Det är en mycket relevant fråga – särskilt för den som vill ge sin hund bästa möjliga förutsättningar att möta världen med trygghet och tillit. De två träningsformerna skiljer sig åt både i syfte och metod, men det finns ingen motsättning. Tvärtom – de kompletterar varandra på ett värdefullt sätt.
Vanlig miljöträning – tillvänjning i människans värld
Traditionell miljöträning syftar till att vänja hunden vid olika typer av miljöer, underlag, ljud, dofter och människor. Det handlar om att skapa en trygghet i det vardagliga – allt från stadspromenader till hissar, bussresor, trappor och nya platser. Den här typen av träning bygger till stor del på habituering – alltså att hunden vänjer sig vid olika stimuli genom upprepad exponering.
Oavsett vilken omgivning eller stimuli vi önskar habituella så är det vi – hundägare eller förare – som styr situationen. Vi beslutar när, var och hur träningen sker och det finns inte alltid möjlighet för hunden att välja bort - eller komma ur situationen om den är för svår.
Exponering för nya intryck kräver mycket av hundens mentala system, och det är lätt att gå för fort fram. Överexponering kan leda till att hunden går upp i stress, vilket i sin tur blockerar både inlärning och tillvänjning. Med andra ord – för mycket, för snabbt, kan få motsatt effekt. Det är avgörande att inte driva hunden längre än vad den är redo för och vi behöver vara medvetna om att det är vi som initierar och kontrollerar situationen.
Missförstå inte – vanlig miljöträning är utan tvekan nödvändig och viktig för våra hundar – men den kräver ett lyhört och medvetet förhållningssätt från dig. Som engagerad hundägare vill vi mycket, och det är lätt hänt att vi – med de bästa av intentioner – överstimulerar våra hundar under vanlig miljöträning.
Mental miljöträning – när hunden styr processen
Mental miljöträning (MMT) är en träningsform som fokuserar på hundens mentala utveckling. Det är en uppbyggande och förebyggande metod där hunden på eget initiativ tar sig an utmaningar med ökad svårighetsgrad och i sin egen takt flyttar sina gränser vad den klarar av. Det centrala är inte att hunden genomför en viss övning – utan hur den gör det.
Vi arbetar med miljömässiga utmaningar som hunden kan uppfatta som svåra, till exempel en stege, en låda med skramlande föremål, eller ett halt underlag. Här frestar vi hunden att på eget initiativ, till exempel med några goda godbitar den gillar, att engagera sig i utmaningen. Målet är inte att hunden omedelbart ska ta sig igenom eller över – utan att den, steg för steg, själv lär sig att hantera situationen med trygghet och självkontroll.
I MMT ställs hunden inför utmaningar där den får tänka, välja och dra sig undan från pressen – för att återkomma när den är redo. Vi som tränare är där som stöd, men förhåller oss passiva. Vi lockar inte med kroppsspråk, godbitar eller röst – utan låter hunden fatta egna beslut. Det skapar en känsla av kontroll hos hunden, vilket i sig är en viktig nyckel till mental balans.
Den lilla segern – känslan av "jag klarade det!" – utlöser positiva känslor som frigör kemiska signalsubstanser i kroppen som stärker hunden och bygger en inre trygghet som varar långt efter övningen är över.
Inom MMT arbetar vi även med habituering, särskilt när det kommer till träning där vi lägger till ljud och ljus (och andra sinnesintryck). Detta kommer jag skriva om längre fram.
Ett värdefullt komplement – inte en ersättning
MMT ersätter inte den traditionella miljöträningen – båda lika viktiga, men med olika funktion och metod. Den ena ska ge förutsättningar för förmågan att fungera i samhället och sin vardag, den andra tränar mental kapacitet, självförtroende och känslan av kontroll.
Vi brukar säga att MMT är träning 100 % på hundens villkor. Det är hunden som bestämmer tempot, utvecklingen och när det är dags att ta nästa steg. Vi ger kontrollen tillbaka – och just där sker utvecklingen.
För alla hundar – på alla nivåer
I våra träningshallar har vi byggt upp många spännande och avancerade miljöutmaningar – inte för att skapa en bana att ta sig igenom – utan för att erbjuda utmaningar för hundar på alla nivåer. Det är enskilda övningar eller moduler med stegrande svårighetsgrad som är anpassade för allt från familjehundar till arbetande tjänstehundar, som i sitt yrkesliv ställs inför stora mentala påfrestningar.